Mehiläispesän antimia

Hunaja lienee tunnetuin mehiläispesän tuote
Hunajan lisäksi mehiläispesä tuottaa paljon muutakin!

Siitepölyä kerätään toukkien ravinnoksi
Mehiläiset keräävät kukista siitepölyä ja kuljettavat sen siitepölyvasuissaan pesään. Siitepölystä mehiläiset saavat muun muassa tarvitsemiansa aminohappoja, valkuaisaineita, hivenaineita, vitamiineja ja rasvoja. Mehiläishoitaja voi kerätä pienen määrän pesään tuotavasta siitepölystä.

Mehiläisleipä eli perga
Mehiläiset säilövät pesään tuodun siitepölyn kennoihin. Kennoihin pakattaessa siitepölyn joukkoon lisätään hunajaa, entsyymejä ja maitohappobakteereita. Maitohappokäynyttä siitepölyä sanotaan mehiläisleiväksi eli pergaksi. Maitohappokäyminen parantaa säilyvyyttä ja ravintoarvoa. Samalla tuotteesta tulee paremmin sulava, niin mehiläisille kuin myös ihmisille.

Mehiläisvaha
Mehiläiset tarvitsevat vahaa kennojen rakentamiseen ja hunajan peittämiseen. Mehiläiset tuottavat vahaa erityisissä vaharauhasissa. Mehiläisvaha on koostumukseltaan hyvin monimutkainen ja sitä on mahdotonta tuottaa synteettisesti. Vahan väri voi vaihdella vaalean keltaisesta aina oranssinpunaiseen tai tumman ruskeankeltaiseen. Mehiläisvahan tuoksu voi vaihdella lähes tuoksuttomasta voimakkaaseen hunajaiseen aromiin.
Puhdistettua mehiläisvahaa voidaan käyttää esimerkiksi kosmetiikan raaka-aineena sekä kynttilöiden valmistukseen.