Hunaja

Hunaja on luonnosta peräisin olevaa makeaa ainetta, jonka hunajamehiläinen (Apis mellifera) on tuottanut kasvien medestä tai kasvien elävien osien eritteistä tai kasvien elävillä osilla elävien kasveja imevien hyönteisten eritteistä, joita mehiläiset keräävät, muuttavat yhdistämällä omia tiettyjen itsestään peräisin olevien aineiden kanssa, luovuttavat hunajakennoon, haihduttavat liiallisen veden, varastoivat ja jättävät kehittymään ja kypsymään hunajakakkuihin(EU:n hunajadirektiivin 2001/110/EY perusteella annettu soveltamisasetus). 

Hunajassa on yli 200 erilaista ainetta. Pääainesosat ovat erilaiset sokerilajit. Eri sokerien suhteet vaihtelevat alkuperäkasvin mukaan. Suomalaisen hunajan keskimääräinen koostumus: hedelmäsokeri 40%, rypälesokeri 35 %, ruokosokeri 1 %, vesi 17 %, polysakkaridit 1,5 %, typpipitoiset yhdisteet, entsyymit, kivennäisaineet ym. 5 %. Hunajassa on myös siitepölyä sekä erilaisia mehiläisen kanssa symbioosissa eläviä mikrobeja kuten maitohappobakteereita.

Hunajat eroavat toisistaan maun, värin, tuoksun ja rakenteen mukaan. Erot syntyvät hunajan alkuperäkasvin mukaan. Eri sokerien määrät vaihtelevat riippuen siitä, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Suomalaisissa hunajissa fruktoosia on yleensä eniten. Jos hunajassa paljon fruktoosia, hunaja kiteytyy hitaasti. Paljon glukoosia sisältävä hunaja kiteytyy hyvin nopeasti. Suurin osa hunajistamme kiteytyy muutaman kuukauden sisällä linkoamisesta.

Hunajan kaikki ominaisuudet, kuten väri, tuoksu, maku, suutuntuma, rakenne, kiderakenne, juoksevuus, sitkoisuus, pehmeys, karkeus jne. määräytyvät sen mukaan, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Jokaisesta kasvista saadaan juuri sille tyypillistä hunajaa.

Minkälainen on paras hunaja? No sehän riippuu käyttötarkoituksestasi ja omista mieltymyksistäsi 😊

Mustan mehiläisen hunaja

Pehmeäksi kiteytettyä hunajaa.
Lasitölkki 300 g, 9 €

 

MUSTAN MEHILÄISEN HUNAJA -tervehdys Suomen luonnosta
Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajat ry:n tavaramerkki, joka kertoo alkuperäisrodun suojelutyöstä. 

Omana panoksenaan Suomen luonnon päivään 31.8.2019 Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajat ry julkistaa MUSTAN MEHILÄISEN HUNAJA -tavaramerkin, jonka ostaessaan kuluttaja tietää tukevansa uhanalaisen rodun suojelua. Tavaramerkkiä saavat käyttää ainoastaan rodun suojelijat. Se edellyttää, että hunaja on jäljitettävissä mustien mehiläisten keräämäksi ja että tuottajalla on oikeus käyttää ”Hyvää Suomesta” merkkiä, joka takaa hunajan korkean laadun.
Tärkeä osa suomalaista luontoa ovat pölyttäjät, joiden häviämisestä ollaan huolissaan. Suomessa mehiläishoito alkoi vuonna 1777, kun ensimmäiset tumman mehiläispesät tuotiin Turkuun. Pitkään tumma alkuperäisrotu oli maailman yleisin, mutta 1960-luvulla se hävisi lähes kokonaan. Vasta 1980luvulla havahduttiin arvokkaan geeniperimän suojeluun. Suomeen perustettiin tumman mehiläisen suojeluyhdistys v. 2017. Naantalilaisen Aimo Nurmisen pitkäjänteisen suojelutyön ansiosta on saatu säilytettyä pieni populaatio puhtaita tummia kantoja. Suomen Tumman Mehiläisen Hoitajat ry:n jäsenet eri puolilla Suomea tekevät vaativaa emonkasvatus- ja suojelutyötä geeniperimän säilyttämiseksi.

Pohjolan tumman mehiläisen hunajaa

Pehmeäksi kiteytettyä hunajaa.
Lasitölkki 250 g, 6 €

Laitilalaista hunajaa

Hunaja on kerätty Laitilasta ja se on kiteytetty pehmeäksi.
Lasitölkki 250 g, 6 €

Hunaja on aina makukartta tarhan ympäristöstä. Miltähän maistuu hunaja, joka on kerätty Palttilasta, Salosta, Kivijärveltä tai Valkosta?

Suomalaista monikukkahunajaa

Pehmeäksi kiteytettyä hunajaa.
Lasitölkki 500 g, 8 €

Kustaan hunajaa

Hunaja on kerätty Laitilan Suontaan kylästä.
Lasitölkki 500 g, 8 €

Kennohunaja

Mehiläiset valmistavat vahasta kennoston, johon kukkien mesi varastoidaan ja siitä valmistetaan hunajaa. Kun hunaja on valmista, niin mehiläiset peittävät sen ohuella vahakerroksella. Kennohunaja on hunajaa luonnollisimmassa muodossaan ja pakkauksessaan.
Vahan voi syödä tai olla syömättä.
Kennohunajan voi herkutella sellaisenaan. Se sopii erittäin mainiosti myös juustotarjottimelle.

Kuningatar hunajaa

Pehmeäksi kiteytettyä hunajaa.

Muovitölkki 450 g, 6 €

Pensasmustikkahunajaa

Mehiläiset ovat mainioita pölyttäjiä. Tämä hunaja on kerätty pensasmustikkaviljelmän äärestä. Maku on voimakas.
Pakattu juoksevana, kiteytyy itsellään. Säilytys huoneen lämmössä. 

Lasitölkki 250 g, 8 €

 

Syyskesän hunajaa

Tämä hunaja on lingottu viimeisenä loppukesällä. Maku on voimakas, kanervainen.
Rakenteeltaan paksua hyytelömäistä, kiteytyy itsellään. Säilytys huoneen lämmössä. 

Lasitölkki 250 g, 8 €