Villilän hunajasämpylät

  • 5 dl kädenlämpöistä nestettä (vesi, maito, omenamehu) 
  • 50 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
  • 1-2 tl suolaa
  • 3 rkl Villilän hunajaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl pellavansiemenrouhetta
  • 4 dl Graham täysjyvävehnäjauhoja
  • 7-8 dl vehnäjauhoja

Päälle

  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl voita
  • [1/2 tl (sitruuna) sormisuolaa]
  • 2 rkl kaurahiutaleita, leseitä tai siemeniä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, pellavansiemenrouhe, vehnäleseet ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Jaa kohonnut taikina noin 16 osaan. Tee niistä haluamasi muotoisia sämpylöitä. Kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

Sulata voi ja sekoita hunajan kanssa. Halutessasi murskaa vähän sormisuolaa joukkoon. Voitele sämpylät seoksella ja ripottele päälle hiutaleet.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Mehiläisenpisto-juoma

Nauti hunajajuomaa liikkumisen lomassa tai hellepäivän virkistykseksi.

Valmistusaineet:

  • 1 l vettä
  • 2-3 rkl hunajaa
  • 1/3 dl sitruunamehua (puristettua tai tiivistettyä)
  • 1/4 tl suolaa

Liuota hunaja sitruunamehuun, lisää suola ja raikas vesi.

 

Ruissipsikupposet

Alkupalaksi, naposteluun...

  • Ruissipsejä
  • smetanaa
  • suolakurkkua
  • hunajaa

Laita ruissipsikuppiin smetanaa, suolakurkkua sopivina paloina, päälle nokare hunajaa ja nauti!

Hunaja-inkiväärishotti

200 g tuoretta inkivääriä
1 l vettä
1 dl hunajaa
2 sitruunaa

Valmistusohje:

  1. Laita vesi kattilaan.
  2. Raasta inkivääri kuorineen ja laita veteen. Kuumenna ja anna lämmetä hiljalleen noin 20 minuuttia, älä anna kiehahtaa.
  3. Siivilöi inkivääri pois ja anna nesteen jäähtyä.
  4. Sekoita nesteen joukkoon sitruunoista puristettu mehu ja hunaja. Siivilöi ja kaada juoma pulloon.
  5. Säilytä juoma jääkaapissa, säilyy noin kuukauden.
  6. Nauti yksi shotti päivässä (5-6 cl).

Juoma sisältää runsaasti inkivääriä, joten ei suositella raskaana oleville.

Marinoidut juustokuutiot

Herkulliset juustokuutiot maistuvat napostelupaloina juustotarjottimella tai sellaisesenaan.
Tarvitset: 

  • Paketti juustoa, esim. Saloniemen Äkkilähtö
  • 1 dl hunajaa
  • 1,5 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl korianterinsiemeniä

Paloittele juusto sopiviksi paloiksi ja laita kannelliseen lasipurkkiin. Sekoita hunajan joukkoon etikka ja kevyesti murskatut korianterit. Kaada marinadi juustojen päälle, sulje kansi, ravistele ja anna maustua jääkaapissa parista tunnista seuraavaan päivään. Purkkia voi käännellä muutaman kerran, että juustopalat maustuvat tasaisesti.

Jos kotona on vain kiteytettyä hunajaa, saat sen juoksevammaksi esimerkiksi pitämällä hetken aikaa lämpimässä vesihauteessa.