Hunaja lienee tunnetuin mehiläispesän tuoteHunajan lisäksi mehiläispesä tuottaa paljon muutakin!

Siitepöly

Mehiläiset keräävät siitepölyä toukkien ravinnoksi. Mehiläiset keräävät kukista siitepölyä ja kuljettavat sen siitepölyvasuissaan pesään. Siitepölystä mehiläiset saavat muun muassa tarvitsemiansa aminohappoja, valkuaisaineita, hivenaineita, vitamiineja ja rasvoja. Mehiläishoitaja voi kerätä pienen määrän pesään tuotavasta siitepölystä.

Mehiläisleipä eli perga

Mehiläiset säilövät pesään tuodun siitepölyn kennoihin. Kennoihin pakattaessa siitepölyn joukkoon lisätään hunajaa, entsyymejä ja maitohappobakteereita. Maitohappokäynyttä siitepölyä sanotaan mehiläisleiväksi eli pergaksi. Maitohappokäyminen parantaa säilyvyyttä ja ravintoarvoa. Samalla tuotteesta tulee paremmin sulava, niin mehiläisille kuin myös ihmisille.

Propolis

Mehiläiset keräävät siitepölyvasuihinsa myös puiden ja pensaiden silmuista hartsimaisia aineita, joihin ne sekoittavat pesässä rauhastensa eritteitä. Näin syntyy propolista eli kittivahaa. Propoliksen ominaisuudet ja koostumus vaihtelevat sen alkuperäkasvien mukaan. Täällä Suomessa mehiläiset keräävät propolista muun muassa männyn, kuusen, koivun ja pajun silmuista. Propolis voi sisältää jopa 300 kemiallista ainetta, esimerkiksi balsamia, hartsia, terpeenejä, vahaa ja rasvahappoja.

Mehiläisvaha

Mehiläiset tarvitsevat vahaa kennojen rakentamiseen ja hunajan peittämiseen. Nuoret mehiläiset tuottavat vahaa erityisissä vaharauhasissa. Mehiläisvaha on koostumukseltaan hyvin monimutkainen ja sitä on mahdotonta tuottaa synteettisesti. Vahan väri voi vaihdella vaalean keltaisesta aina oranssinpunaiseen tai tumman ruskeankeltaiseen. Mehiläisvahan tuoksu voi vaihdella lähes tuoksuttomasta voimakkaaseen hunajaiseen aromiin. Puhdistettua mehiläisvahaa voidaan käyttää esimerkiksi kosmetiikan raaka-aineena sekä kynttilöiden valmistukseen.

Mehiläisvahakynttilät

Sanotaan, että palaessaan mehiläisvahakynttilät puhdistavat ilmaa: Mehiläisvahakynttilän palaessa se vapauttaa negatiivisia ioneja. Lika, pöly ja muut epäpuhtaudet ovat positiivisesti varautuneita, joten ne neutraloivat toisensa. Neutraalit ionit imeytyvät takaisin palavan kynttilän liekkeihin. 🙂

Käytä kynttilän alla aina palamatonta alustaa. Varaudu kynttilän valuttamiseen. Älä jätä palavaa kynttilää vartioimatta tai lasten ulottuville.

Sammuta kynttilä tukahduttamalla.