Toteutus
Varaa jokaiselle osallistujalle kynä, paperia ja vesilasi. Hunajat voit laittaa esimerkiksi jokaiselle osallistujalle tarjolle omiin erillisiin astioihin. Lasiastiat ovat parhaimpia, sillä silloin hunajan väri ja rakenne tulevat kauniisti esille. Esimerkiksi pienet snapsilasit ovat tähän vallan mainioita.
Suosittelemme maistamaan ensin kiteytetyt hunajat, vaaleasta tummaan. Lopuksi juoksevat hunajat, myöskin vaaleasta tummaan. Kannattaa kirjata heti ylös mitä tulee mieleen.
Hunaja-astiaa voi hiukan lämmittää käsissään, jotta aromit tulevat paremmin esille.
Arvioi hunajan väriä ja ulkoista olemusta: Onko se kirkasta, läpikuultavaa, kellertävää, vihertävää, tummaa, sameaa, tasaista jne.
Tuoksuttele hunajaa: Miltä se tuoksuu, kukkakedolta, metsältä, suomaiselta...
Sen jälkeen ota hunajaa lusikalla vähän suuhun, minkälainen suutuntuma siinä on? Onko se sileää tai rakeista, liukasta, tahmeaa…
Miltä se maistuu? Kukkaisalta, pihkaiselta, yrttiseltä, lapsuuden hunajalta…
Eri hunajalaatujen välissä voi puhdistaa suun siemauksella vettä.
Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole ❤
Hunaja sopii melkein kaiken kanssa. Hunajatastingin jälkeen voi herkutella makupareilla. Tässä muutama hyväksi todettu yhdistelmä:
vaalea kiteytetty hunaja ruissipsin, smetanan ja suolakurkun kanssa
tumma kiteytetty hunaja kauden kasvisten ja juuresten kanssa
tumma juokseva hunaja, maalaisleipä, chevre-juusto ja tuore timjami
vaalea juokseva hunaja, uuniomenat ja mascarponevaahto
kennohunaja, juustot ja pähkinät
Herkullisia maisteluhetkiä!