Hunaja

Hunaja on luonnosta peräisin olevaa makeaa ainetta, jonka hunajamehiläinen (Apis mellifera) on tuottanut kasvien medestä tai kasvien elävien osien eritteistä tai kasvien elävillä osilla elävien kasveja imevien hyönteisten eritteistä, joita mehiläiset keräävät, muuttavat yhdistämällä omia tiettyjen itsestään peräisin olevien aineiden kanssa, luovuttavat hunajakennoon, haihduttavat liiallisen veden, varastoivat ja jättävät kehittymään ja kypsymään hunajakakkuihin. (EU:n hunajadirektiivin 2001/110/EY perusteella annettu soveltamisasetus). 

Hunajassa on yli 200 erilaista ainetta. Pääainesosat ovat erilaiset sokerilajit. Eri sokerien suhteet vaihtelevat alkuperäkasvin mukaan. Suomalaisen hunajan keskimääräinen koostumus: hedelmäsokeri 40%, rypälesokeri 35 %, ruokosokeri 1 %, vesi 17 %, polysakkaridit 1,5 %, typpipitoiset yhdisteet, entsyymit, kivennäisaineet ym. 5 %. Hunajassa on myös siitepölyä sekä erilaisia mehiläisen kanssa symbioosissa eläviä mikrobeja kuten maitohappobakteereita.

Hunajat eroavat toisistaan maun, värin, tuoksun ja rakenteen mukaan. Erot syntyvät hunajan alkuperäkasvin mukaan. Eri sokerien määrät vaihtelevat riippuen siitä, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Suomalaisissa hunajissa fruktoosia on yleensä eniten. Jos hunajassa on paljon fruktoosia, hunaja kiteytyy hitaasti. Paljon glukoosia sisältävä hunaja kiteytyy hyvin nopeasti. Suurin osa hunajistamme kiteytyy muutaman kuukauden sisällä linkoamisesta.

Hunajan kaikki ominaisuudet, kuten väri, tuoksu, maku, suutuntuma, rakenne, kiderakenne, juoksevuus, sitkoisuus, pehmeys, karkeus jne. määräytyvät sen mukaan, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Jokaisesta kasvista saadaan juuri sille tyypillistä hunajaa.

Minkälainen on paras hunaja? No sehän riippuu käyttötarkoituksestasi ja omista mieltymyksistäsi 😊



Hunajan säilytys

Lyhytaikaisessa säilytyksessä hunaja säilytetään kuivassa, huoneen lämmössä ja auringonvalolta suojattunaHunajan pitkäaikainen säilytys tapahtuu kuivassa ja viileässä. Jos hunajaa ei pidä suljetussa astiassa, se imee itseensä nopeasti kosteutta ja voi alkaa käymään.

Juoksevaa hunajaa kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, n. +24°C. Viileässä säilytettäessä juokseva hunaja alkaa kiteytyä nopeasti. Jos kiteytyneen hunajan rakenteen haluaa uudelleen juoksevaksi, voi hunajapurkin laittaa noin +40 °C vesihauteeseen. Esimerkiksi syksyllä juoksevana hankittu hunaja voidaan pakastaa pulloissa/purkeissa ja ottaa aina käyttöä varten tarvittava määrä huoneenlämpöön.  

Uskomus, että yli 40-asteiseksi lämmitetty hunaja menettää välittömästi kaikki hyvät aineensa ja muuttuu pelkäksi sokeriksi, on väärä, sillä hunajan laatuun vaikuttaa ratkaisevasti lämpötilan lisäksi myös aika. Hunajan pitkäaikainen säilytys liian lämpimässä voi siis olla laadulle selvästi haitallisempaa kuin hunajan käyttö lämpimässä juomassa.



Hunajavalmisteet

Hunajana saa myydä vain hunajaa, johon ei ole lisätty mitään eikä siitä ole poistettu mitään. Jos jotain ainesosaa lisätään tai poistetaan, kyseessä on aina hunajavalmiste.

Hunajavalmisteet voivat sisältää esimerkiksi marjarouheita tai -jauheita, aromeja tai kuten meidän tuotteessamme, aitoa suomalaista kylmäpuristettua tyrnimehua.