Hunaja
Hunaja on luonnosta peräisin olevaa makeaa ainetta, jonka hunajamehiläinen (Apis mellifera) on tuottanut kasvien medestä tai kasvien elävien osien eritteistä tai kasvien elävillä osilla elävien kasveja imevien hyönteisten eritteistä, joita mehiläiset keräävät, muuttavat yhdistämällä omia tiettyjen itsestään peräisin olevien aineiden kanssa, luovuttavat hunajakennoon, haihduttavat liiallisen veden, varastoivat ja jättävät kehittymään ja kypsymään hunajakakkuihin. (EU:n hunajadirektiivin 2001/110/EY perusteella annettu soveltamisasetus).
Hunajassa on yli 200 erilaista ainetta. Pääainesosat ovat erilaiset sokerilajit. Eri sokerien suhteet vaihtelevat alkuperäkasvin mukaan. Suomalaisen hunajan keskimääräinen koostumus: hedelmäsokeri 40%, rypälesokeri 35 %, ruokosokeri 1 %, vesi 17 %, polysakkaridit 1,5 %, typpipitoiset yhdisteet, entsyymit, kivennäisaineet ym. 5 %. Hunajassa on myös siitepölyä sekä erilaisia mehiläisen kanssa symbioosissa eläviä mikrobeja kuten maitohappobakteereita.
Hunajat eroavat toisistaan maun, värin, tuoksun ja rakenteen mukaan. Erot syntyvät hunajan alkuperäkasvin mukaan. Eri sokerien määrät vaihtelevat riippuen siitä, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Suomalaisissa hunajissa fruktoosia on yleensä eniten. Jos hunajassa on paljon fruktoosia, hunaja kiteytyy hitaasti. Paljon glukoosia sisältävä hunaja kiteytyy hyvin nopeasti. Suurin osa hunajistamme kiteytyy muutaman kuukauden sisällä linkoamisesta.
Hunajan kaikki ominaisuudet, kuten väri, tuoksu, maku, suutuntuma, rakenne, kiderakenne, juoksevuus, sitkoisuus, pehmeys, karkeus jne. määräytyvät sen mukaan, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Jokaisesta kasvista saadaan juuri sille tyypillistä hunajaa.
Minkälainen on paras hunaja? No sehän riippuu käyttötarkoituksestasi ja omista mieltymyksistäsi 😊