Villilän saaristolaisleipä

  • 1 l omenamehua
  • 100 g hiivaa
  • 1 dl siirappia
  • 2 dl Villilän luomuhunajaa (tai muuta kotimaista)
  • 1 rkl suolaa
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnä- tai kauraleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 13 dl vehnäjauhoja

Leipien päälle voi lopuksi sivellä seosta, jossa on ½ voita ja ½ siirappia.

Valmistus

Murenna hiiva haaleaan mehuun. Lisää muut aineet puuhaarukalla sekoittaen. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikina on löysän puuron kaltaista. Anna kohota lämpimässä paikassa 1 tunti. Jaa taikina kolmeen leivinpaperoituun vuokaan. Kohota peitettynä 45 minuuttia. Paista leipiä ensin 250 asteessa 10 minuuttia, vähennä lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista 1 h 45 min. Vuoat voi ottaa paistamisen loppuvaiheessa pois. Halutessasi voit voidella leivät paistamisen puolivälissä ja uunista pois otettaessa seoksella, jossa on voita ja siirappia.

Nauti aidon voin tai herkullisten juustojen ja hunajan kanssa!

Villilän hunajasämpylät

  • 5 dl kädenlämpöistä nestettä (vesi, maito, omenamehu) 
  • 50 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
  • 1-2 tl suolaa
  • 3 rkl Villilän luomuhunajaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl pellavansiemenrouhetta
  • 4 dl Graham täysjyvävehnäjauhoja
  • 7-8 dl vehnäjauhoja

Päälle

  • 1 rkl luomuhunajaa
  • 1 rkl voita
  • [1/2 tl (sitruuna) sormisuolaa]
  • 2 rkl kaurahiutaleita, leseitä tai siemeniä

Valmistus

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, pellavansiemenrouhe, vehnäleseet ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Jaa kohonnut taikina noin 16 osaan. Tee niistä haluamasi muotoisia sämpylöitä. Kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa.

Sulata voi ja sekoita hunajan kanssa. Halutessasi murskaa vähän sormisuolaa joukkoon. Voitele sämpylät seoksella ja ripottele päälle hiutaleet.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Hunaja-inkiväärishotti

Ainekset

  • 200 g tuoretta inkivääriä
  • 1 l vettä
  • 1 dl luomuhunajaa
  • 2 sitruunaa

Valmistusohje

  1. Laita vesi kattilaan.
  2. Raasta inkivääri kuorineen ja laita veteen. Kuumenna ja anna lämmetä hiljalleen noin 20 minuuttia, älä anna kiehahtaa.
  3. Siivilöi inkivääri pois ja anna nesteen jäähtyä.
  4. Sekoita nesteen joukkoon sitruunoista puristettu mehu ja hunaja. Siivilöi ja kaada juoma pulloon.
  5. Säilytä juoma jääkaapissa, säilyy noin kuukauden.
  6. Nauti yksi shotti päivässä (5-6 cl).
    Juoma sisältää runsaasti inkivääriä, joten ei suositella raskaana oleville.

Hunaja-sima

Ainekset

  • 4 l vettä
  • 500 g Villilän hunajaa (tai 250 g hunajaa ja 250 g fariinisokeria)
  • 2 sitruunaa
  • ripaus hiivaa
  • rusinoita

Valmistusohje

Mittaa hunaja isoon kattilaan tai muuhun sopivaan astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada se hunajan päälle. Lisää loppu vesi kylmänä sekä sitruunoista puristettu mehu. Lisää haaleaan seokseen hiiva, n. 1/5 tl (eli noin herneen kokoinen määrä). Anna käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.

Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.

Muista! Paine kasvaa pullossa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Nautiskele hyvässä seurassa!

Mehiläisenpisto-juoma

Nauti hunajajuomaa liikkumisen lomassa tai hellepäivän virkistykseksi.

Valmistusaineet

  • 1 l vettä
  • 2-3 rkl luomuhunajaa
  • 1/3 dl sitruunamehua (puristettua tai tiivistettyä)
  • 1/4 tl suolaa

Valmistusohje

Liuota hunaja sitruunamehuun, lisää suola ja raikas vesi.

Ruissipsikupposet

Alkupalaksi, naposteluun...

  • Ruissipsejä
  • smetanaa
  • suolakurkkua
  • hunajaa

Laita ruissipsikuppiin smetanaa, suolakurkkua sopivina paloina, päälle nokare hunajaa ja nauti!